Breaking News

Le début…

  • vrijdag, okt 11 2002
  • Geschreven door  Hanan et Faouzzia
4 oktober 2002, ook wel bekend als Wereld Dierendag maar voor ons was het de dag van vertrek naar Nancy. Voor de lezers die niet weten waar Nancy ligt, een stad in Frankrijk 100 km onder Luxemburg vandaan. Voor 1 semester zouden wij, in de voor ons nog onbekende, Nancy studeren.
4 oktober 2002, ook wel bekend als Wereld Dierendag maar voor ons was het de dag van vertrek naar Nancy. Voor de lezers die niet weten waar Nancy ligt, een stad in Frankrijk 100 km onder Luxemburg vandaan. Voor 1 semester zouden wij, in de voor ons nog onbekende, Nancy studeren.
Om 05.00 uur vertrokken we, helemaal bepakt en verpakt reden wij in een bus het grote avontuur tegemoet. Het deed ons heel erg denken aan de jaarlijkse trip naar Marokko. De achterbak was helemaal volgestampt met onze spullen. We hadden nog net geen imperiaal gebruikt, want we wilden de andere weggebruikers niet het idee geven dat de drukke toestroom van de Marocs op de wegen weer begonnen was. Ook kregen wij zoveel voedsel mee van onze lieve moeders dat het net leek alsof er geen supermarktketen te vinden zou zijn in Nancy. Alors, we waren dus goed voorbereid.

Het is hier ook erg multicultureel, het deed ons meteen denken aan de Kanaalstraat in Utrecht. Alleen misten we de bakken groenten en fruit voor de winkels. We voelden ons vanaf het eerste moment thuis.

We studeren aan de Université de Nancy 2, Faculté des Lettres. Dat is 5 minuten lopen vanaf de campus. Geen gezeik meer met vertragingen van de NS, volgepropte treinen en het vroege opstaan! Na het eerste weekend zijn we begonnen met een cours intensif language francais. Aan deze cursus deden alle Erasmus studenten mee. We zaten dus met Italianen, Spanjaarden, Duitsers, Engelsen en een Canadees in de klas. De week erop zijn we echt begonnen met de studie InfoCom (Information Communication). Voordat we konden beginnen, moest er heel veel geregeld worden. De inschrijving, het regelen van een lesrooster, etc. En als we de verantwoordelijke daarover wilden spreken werden we van A naar B gestuurd. Typisch Frans! Uiteindelijk, door er druk achter te zetten hebben we de vakken samengesteld en konden we finallement aan de slag.

Ensuite, de eerste lessen waren zo anders als die we in Nederland gewend waren. Op de Faculté wordt geen gebruik gemaakt van boeken, maar van het overschrijven van de aantekeningen van de professeur. We verlangden meteen naar de dikke boeken van Broerse. Alors, dat werd dus goed opletten, concentreren en snel schrijven. We zijn inmiddels door het inkt en het papier heen. Gelukkig hebben we onze Franse medestudenten van wie de aantekeningen mogen kopiëren.
Ook hebben we bij een aantal matières les via cours magistrale. Dit houdt in dat de professeur op een andere locatie zit, bijvoorbeeld in Metz, en wij via een grote diascherm de lessen volgen.
Let wel, het is live! Verder kunnen we vanuit Nancy live vragen stellen aan de professeur. Dat is wat anders als tussen de schoolbanken zitten in Utrecht en eeuwenlang luisteren naar het gepraat van de docent. De techniek van tegenwoordig!

De afgelopen 2 weken hebben we zoveel meegemaakt. Maar wat zeker het vermelden waard is, is dat we in contact zijn gekomen met een vereniging voor Moslim studenten die nationaal werkt in France. Ze werken heel professioneel. Daarnaast zijn we via via in contact gekomen met een jonge moslima die elke week een 'doeroes' geeft over verschillende onderwerpen uit de Islam. Zo mooi, want voordat we naar Nancy vertrokken wilden we heel graag in contact komen met moslimzusters en broeders.

Onze gebeden zijn verhoord...

In ons volgend verhaal vertellen we jullie meer over de Arabieren/ Moslims hier. We hebben heel wat met jullie te delen, maar tot dan nog even deze korte introductie!!!!

A bientot inshaallah

Hanan et Faouzzia

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 14633 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in La Bonne Chance A Nancy
Meer in deze categorie: « Jeûner…
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld