Breaking News

Jeûner…

  • donderdag, okt 17 2002
  • Geschreven door  Hanan et Faouzzia
Tuut tuut tuut tuut (jeweetwel, Standaard geluid berichten Nokia 8210)
" Moge Allah je vasten respecteren, je gebeden verhoren, je dromen verwezenlijken, je daden belonen en je zonden vergeven. RAMADAN MOUBARAK…"
Tuut tuut tuut tuut (jeweetwel, Standaard geluid berichten Nokia 8210)

" Moge Allah je vasten respecteren, je gebeden verhoren, je dromen verwezenlijken, je daden belonen en je zonden vergeven. RAMADAN MOUBARAK…"

…Een smsje dat de avond voor Ramadan ons verstuurd werd. De maand om tot bezinning te komen. Na te denken over alle verschillende aspecten uit het leven, extra literatuur lezen over de Islam, de Koran reciteren, koranbandjes opzetten, etc. De dingen missen die normaal zo vanzelfsprekend zijn. Dit is de eerste keer in ons leven dat we deze maand, alleen zonder familie en vrienden, door zullen brengen. En wat mis je dan, wanneer je boven je elektrische kookplaat een soepje staat klaar te maken, de heerlijke goedgevulde Harira van thuis. De geur van het soepje komt niet eens in de beurt van de Harira. Laat staan de inhoud en de kleur. Om het enigszins te compenseren gooien we stukjes baguette in onze kom dat als vervanging dient voor het vlees. We wijden nu wel erg uit door het alleen nog maar over de soep te hebben. Waar het om gaat is dat je pas weet wat je mist als het er niet is…Tja, denk daar eens over na. Maar we zullen jullie niet verder lastig vallen met het gemis van de Harira, want die zal jullie over een aantal dagen wel weer de neusgaten uitkomen.

In Nancy is een buitenwijk, genaamd Maxeville. In deze wijk wonen heel veel Arabieren. Er staan torenhoge flats die door hun bewoond worden. De eerste keer dat we deze wijk bezochten, werden we verrast door een stoet van bruiloftgangers. We waren toen net op weg naar de Lidl. Ja, dat is onze vaste supermarché geworden, c'est bon et moins chèr! Maar goed, de zondag voor Ramadan hebben we een bezoek gebracht aan deze markt. We hebben onze inkopen gedaan en liepen langs al dat lekkers. Shabakia, honingkoekjes, dadels, etc. Al die mensen die hun inkopen aan het doen waren voor de Ramadan. Het is hetzelfde als in Nederland wat dat betreft. Daar worden ook de laatste dagen voor de Ramadan snel inkopen gedaan. Het deed ons erg denken wanneer onze moeder vroeg om nog snel even 5 potten honing te gaan halen. Wanneer je dan eindelijk, met tegenwind op de fiets, aankomt bij de supermarkt zijn al de potten honig verkocht. Donc, dat was wel te verwachten.

Alors, zoals in het eerste verhaal al verteld is, zijn we in contact gekomen met een Islamitische organisatie. Zij organiseren vaak een lezing waarin er zaken besproken worden over de Islam. Dit is trouwens niet alleen voor moslims toegankelijk. Deze week is er namelijk een lezing met als thema: Islam. Comprendre? Voor degenen die geen Frans in hun vakkenpakket hebben gehad: Islam. Begrijpen? Hiermee nodigen ze niet-moslims uit om te komen en te luisteren en/of praten over ons gezegend geloof.
Daarnaast gaan wij iedere maandagavond naar een "doeroes" die gegeven wordt door een jonge moslima. Afgelopen maandag stond deze in het teken van de Ramadan. Na de "doeroes" is er altijd de mogelijkheid om vragen te stellen en in discussie te gaan. We hebben tijdens een van deze bijeenkomsten een Française leren kennen die bekeerd is tot de Islam. We stonden versteld van al hetgeen zij wist over de Islam. Ze neemt ook de tijd om ons alles goed en duidelijk uit te leggen.

Het scheelt verder ook dat er op Boudonville veel moslimbroeders en zusters wonen. De avond voor de Ramadan wenste iedereen elkaar Ramadan Moebarak. Ook kwam iemand langs om door te geven dat het de volgende dag Ramadan zou zijn. Rond "maghreb" zie je dan iedereen richting de keuken gaan om een maaltijd klaar te maken. Spitsuur!! Veroorzaakt door alle moslims.
Tussen de moslimbroeders en zusters is er al een band, maar door de Ramadan wordt die vanzelf nog vrolijker en barmhartiger. Dat moet ook wel. We zitten hier allemaal alleen en zonder familie en vrienden!! Laatst leenden we een pak meel aan een broeder die Harira wilde maken. Hij sprong in de lucht van blijheid. Hij had zo een trek dat hij zijn mama's soep moest namaken. Het heeft wel iets speciaals, het maakt het gezelliger en het creëert een warme ambiance in het gebouw en op de gangen. We zijn gelukkig niet helemaal alleen…

Graag geven we jullie enkele wijsheden mee die wij halen uit verschillende hadiths van onze Profeet Mohammed, Salla Allahoe Aleihi Wa Salaam.

"Vroomheid is het echte karakter"
"Van niets anders vervuld zijn dan van Allah"
"Als Allah voor iemand het goede wil, beproeft Hij hem"
"Allah is Barmhartig voor degenen met een goed hart"
"Allah is het meeste waard om gerespecteerd te worden"

Salamou 3alaykoum,

Hanan et Faouzzia

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 12425 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in La Bonne Chance A Nancy
Meer in deze categorie: « Ramadan iftar Le début… »
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld