Breaking News

Ramadan iftar

  • dinsdag, okt 29 2002
  • Geschreven door  Hanan et Faouzzia
De sfeer is niet te omschrijven. Zo ongedwongen, zo mooi, rustgevend, gebroederlijk en vreedzaam. Het lijkt op een verhaal uit duizend-en-één-nacht waarin wij een rol spelen. Nog nooit hebben wij ons in zo een situatie bevonden waarin het net lijkt alsof we niet aanwezig waren en alleen toeschouwers van een scène zijn. Er gebeurt van alles maar wij kunnen alleen maar vol bewondering toekijken en gelukkig voelen.

De sfeer is niet te omschrijven. Zo ongedwongen, zo mooi, rustgevend, gebroederlijk en vreedzaam. Het lijkt op een verhaal uit duizend-en-één-nacht waarin wij een rol spelen. Nog nooit hebben wij ons in zo een situatie bevonden waarin het net lijkt alsof we niet aanwezig waren en alleen toeschouwers van een scène zijn. Er gebeurt van alles maar wij kunnen alleen maar vol bewondering toekijken en gelukkig voelen.

Afgelopen zaterdagavond waren we uitgenodigd bij een moslimzuster thuis die een Iftar had georganiseerd. Veel andere zusters en broeders waren uitgenodigd. Klokslag 17.01 uur (ja we verbreken hier later het vasten dan in Nederland) verbraken we samen ons vasten. Een grote lange tafel met mooie rode fauteuils en seddari (Marokkaanse fauteuils) en grote kussens waar je op kan zitten of liggen. Je weet wel na het eten van Iftar even nabuiken…Op de lange tafel, koppen harira, glazen melk of andere drank, stokbrood, stokbrood en nog eens stokbrood.(We miss the regular dutch boterhammen). We hoeven jullie niet uit te leggen hoe een tafel in de Ramadan eruit ziet, want dat weten jullie en proeven jullie maar al te goed!

Stel je voor dat je iedere dag met z'n tweeën het vasten verbreekt op je kamertje (in het vorige verhaal, lees je hoe dat gaat). Ineens bevind je je in een gezelschap waar je je meteen thuis voelt, waar je met open armen ontvangen wordt. Je kent niemand, zij kennen jou niet, maar ze geven je ongelooflijk het gevoel dat je welkom bent. Door het meisje dat we kennen werden we aan iedereen voorgesteld en de reacties die we hebben gekregen van de broeders en zusters gaf ons een gevoel van trots, acceptatie en gemak. De Franse moslims praktiseren de Islam in een verlichtend perspectief. Om het jullie duidelijker te maken geven we jullie voorbeelden. Na het eten werd de sfeer nog vromer en gezelliger, inclusief de rode wangetjes van iedereen door de hete harira. Die sfeer hoort er ook te zijn in de Heilige Ramadan. Wij waren samen met vier andere personen de enige Marokkanen. De anderen waren of van Tunesische, Algerijnse of Franse afkomst. Het is ongelooflijk om te zien hoe de Franse zusters en broeders geloven en praten over de Islam, daar kunnen wij nog heel veel van leren. Zodra je het gesprek met hun begint, hoor je alleen maar de mooiste en zoetste woorden. MashaAllah! Er was helemaal niet zoiets van 'oh jij bent van Marokkaans-Arabische, Berberse Tunesische of welke afkomst dan ook, nou dan zal je wel zus of zo zijn!' Nee, het gaat erom dat we allen moslims zijn en dat we samen in deze Heilige Maand, en trouwens eigenlijk altijd, elkaar met open armen behoren te ontvangen en elkaar behoren te steunen. Die relaties missen we nog wel eens in Nederland, helaas. Hoe vaak hoor je of lees je op de forums van de Marokkaanse sites de eeuwenoude opmerkingen of zinloze discussies over de verschillende afkomsten van de Marokkanen. Doet dat er nou echt toe? Nee , want we zijn moslims Alhamdoellillah!!

Goed even terug naar de sfeer; na het eten gaf een broeder een Dars (lezing) over de Ramadan. Hij vertelde over de laatste nachten van de Ramadan (Lailat al Qadr):

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ {1} وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ {2} لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ {3} تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ {4} سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ {5}‏

(In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle 1. Waarlijk, Wij hebben u (de Koran) nedergezonden, in de waardevolle nacht. 2. Wat weet gij (er van) wat de waardevolle nacht is? 3. De waardevolle nacht is beter dan duizend maanden. 4. Daarin dalen engelen en de Geest door Gods gebod neder (zeggende) 5. "In alles Vrede," tot het rijzen van de dageraad).

Belangrijk is om nog meer aan dhikr (het gedenken van Allah) te doen en in de maand Ramadan te reciteren: "Allahoemma innaka 3afwoen toehiboe el3afwa fa3foe 3anna"


"Alhamdoellillahi Rabie Al alamien, wa salla Alllahoe wa salama wa baraka 3ala nabiyina Mohammed, wa 3ala alihi wa sahbihi adjma3ien", Amien.

Zo sloten we de doe'a af en de broeder pakten er een bandir (trommel) bij en ze begonnen Madih liederen te zingen. Dit zijn vrome liederen met alleen maar mooie teksten die Allah (Subhana Wa Taa'ala) en de profeet Mohammed (Salla Allahoe 3aleihi Wa Salam) prijzen. Alle andere aanwezigen zongen mee. Zelfs de paar kleintjes die aanwezig waren, konden met hun ouders de liedjes meezingen in het Frans of in het Arabisch! Het was echt prachtig. De rillingen kregen we over onze hele lichaam. Er heerste een geweldige sfeer.
Eigenlijk moesten wij elkaar even knijpen of het wel echt was dat wat er gebeurde. Het valt niet goed uit te leggen, dat moet je gewoon zelf meemaken hoe anders de jonge moslims hier met hun Islam omgaan. Zij weten heel goed de balans te vinden tussen het wereldse leven en de overgave aan Allah.

We waren heel blij dat we dit konden meemaken. Uit reacties van onze lezers raken wij alleen maar meer geïnspireerd in het delen van onze ervaringen hier in Nancy. Had je ons verteld dat we daar een groep zusters en broeders zouden ontmoeten waarmee we de Ramadan zouden doormaken en onze Imaan mee konden delen, dan hadden wij tegen je gezegd: Dat zal wel?!

A salaam aleikoem wa rahmatoe Allah wa barakatoehoe

Faouzzia Zaghdoud et Hanan Laghmouchi

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 14592 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in La Bonne Chance A Nancy
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld