Breaking News

Friendly Fire

  • zondag, mrt 30 2003
  • Geschreven door  Saliha & Hafida
Haffie: Hee Sallie, Heb je het ook door dat liedjes vaak niet om aan te horen zijn als je ze eenmaal vertaald? Stel je voor dat je het refrein van een willekeurig r&b liedje zou vertalen naar het Nederlands. Er wordt me toch wat afgelikt en vunzig gedaan in die liedjes!
Haffie: Hee Sallie, Heb je het ook door dat liedjes vaak niet om aan te horen zijn als je ze eenmaal vertaald? Stel je voor dat je het refrein van een willekeurig r&b liedje zou vertalen naar het Nederlands. Er wordt me toch wat afgelikt en vunzig gedaan in die liedjes!

Sallie: Ja! In het Nederlands zou je het niet durven je strot uit te krijgen, maar in het Engels zingen we het allemaal uitbundig mee!

Haffie: Of neem nou die sketches en persiflages op politici en het koningshuis. In het Westen zijn deze vaak lachen geblazen en de normaalste zaak van de wereld.

Sallie: Net zoiets als dat razend populaire programma 'Kopspijkers' waarin bekende Nederlanders, politieke kopstukken en de Oranje's op de hak worden genomen. Dit programma is niet compleet zonder scheve monden, rare pruiken, jampotglazen en Lubbers-wenkbrauwen.

Haffie: En dan te bedenken dat dat je in menig ander land je kop kan kosten als je zoiets probeert!!

Sallie: Per land en per cultuur kan dat heel erg verschillen. Ik weet nog dat ik van de zomer in Marokko zat met een nicht van mij ...te kijken naar een Duits programma waarin politici op hilarische wijze werden geïmiteerd en belachelijk gemaakt. Mijn nichtje verroerde niet één lachspier, terwijl je mij echt letterlijk kon wegdragen omdat ik krom lag van het lachen! Mijn nicht had medelijden met die mensen die in de maling werden genomen. Begrijp jij dat nou?!

Haffie: Nou, zij kon zich waarschijnlijk plaatsen in hun ongemak en vernedering en vond het vast niet getuigen van veel respect en bewondering voor de machthebbers.

Sallie: En dat terwijl ik alleen dacht aan die enkele buikspieren van mij die het iedere moment konden opgeven vanwege mijn lachaanval. De reactie van mijn nichtje heeft me toen trouwens wel aan het denken gezet.

Haffie: Inderdaad, waar zit 'm nou eigenlijk de hilariteit in om iemand op zulke manier naar beneden te halen? Het is laf eigenlijk, want de desbetreffende persoon die belachelijk wordt gemaakt kan zich op dat moment op geen enkele manier verdedigen. Maar op de een of ander manier houden we er ook van om te lachen om andermans leed en tekortkomingen. Op die manier voelen we ons een beetje superieur ten opzichte van anderen.

Sallie: Dat kan wel zo zijn, maar de mensen die zich werkelijk superieur voelen zijn die politici zelf! De Bushes, Saddam Hoesseins en Balkenendes in deze wereld die zichzelf té serieus nemen.

Haffie: Maar dat zij zich zo belangrijk vinden wil nog niet zeggen dat wij alles maar moeten slikken. Juist dan moeten we onze humor in de strijd gooien. Want niets is namelijk zo relativerend als een goeie grap!

Sallie: Precies! En het zou daarnaast ook in deze tijden van oorlog wel verfrissend zijn om iets grappigs te zien dan al die 'suffe -zichzelf-ontzettend-interessant-vindende-nep-experts-en-deskundigen' op het gebied van Amerika, Irak, oorlog, en zandstormen.

Haffie: Ik hoorde Simon Peres laatst zeggen in een interview: "Experts zijn experts op alles wat er in het verleden is gebeurd want niemand, ook zij niet, kunnen de toekomst voorspellen". Inderdaad! Die man haalt me de woorden uit mijn mond. Al die fake experts doen wel allemaal zo gewichtig over van alles en nog wat maar kunnen helemaal niets voorspellen of goedpraten.

Sallie: En temidden van al die nietszeggende toekomstvoorspellingen, bommen ellende hebben we juist humor nodig als ons afweergeschut! 100% doelgericht....

Haffie: ... zeer precies en zonder bloedvlekken!........

Sallie: ...........onze collectieve uitlaatklep!

Haffie: Ach, hier en daar misschien een geestelijke schram of mentale klap……

Sallie: Hoe dan ook, ik verkies een goede grap boven een bom als wapen!!!…Of om in Amerikaanse oorlogstermen te spreken…..Ik gebruik friendly fire!

Sallie & Haffie

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 12687 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Sallie & Haffie
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld