Breaking News

'... Lalalala ... BOOM!!'

  • vrijdag, apr 11 2003
  • Geschreven door  Saliha & Hafida
Sallie: Ik heb een tijdje gehad dat elke keer als ik naar het nummer 'The man in the mirror' luisterde van Michael Jackson spontaan tranen kreeg.... en nu nog steeds. Keer op keer zie ik de machteloze en onschuldige kinderen voor me die het slachtoffer zijn van oorlogen en geweld.
Sallie: Ik heb een tijdje gehad dat elke keer als ik naar het nummer 'The man in the mirror' luisterde van Michael Jackson spontaan tranen kreeg.... en nu nog steeds. Keer op keer zie ik de machteloze en onschuldige kinderen voor me die het slachtoffer zijn van oorlogen en geweld.

Haffie: Ja dat heb ik ook altijd met dat lied. Maar nu krijg ik trouwens meer tranen in m'n ogen van Michael Jackson zélf als ik zie wat voor geweld hij door de jaren heen zichzelf, en dan met name zijn gezicht, heeft aangedaan. Dat is pas wat je noemt een slagveld! Hij vraagt ons de wereld te redden en van elkaar te houden door ons te confronteren met beelden van dode olifanten die tot leven komen, witte en zwarte baby'tjes vredelievend zittend op een plastic wereldbol terwijl hij vrolijk een eind weg 'moonwalkt' op het Vrijheidsbeeld.

Sallie: Tsja... oorlog heeft heel wat pop-artiesten door de jaren heen geïnspireerd, maar inderdaad Michael Jackson spant hierbij toch wel de kroon! Is het trouwens niet ontzettend ironisch dat oorlog, één van de meeste verschrikkelijke dingen in deze wereld, onlosmakelijk verbonden is met één van de mooiste kunstvormen die wij hebben, namelijk muziek? Songwriters en andere muziekbobo's zagen de mogelijkheid om door middel van muziek commentaar te leveren op de verschrikkingen van oorlog en geweld en op die manier hun emoties te uiten.

Haffie: Het lijkt wel hoe meer doden, hoe meer hongerige mensen, hoe meer doodgeknuppelde zeehondjes... des te meer inspiratie.

Sallie: Maar zo gek is dat niet. Muziek is toch een manier die afleiding en troost biedt en kan er even voor zorgen dat mensen hun verdriet even opzij zetten.

Haffie: ....of juist in huilen uitbarsten! Gooi er bij mij namelijk nog een schepje sentimentele muziek bovenop, zoals 'De speeltuin' van Marco Borsato en voila: ik ben klaar voor een 'hoe-hou-je-je-emoties-in-bedwang- sessie" bij de therapeut!

Sallie: Maar toch vind ik dat muziek nog dat kleine beetje hoop geeft op verbetering.

Haffie: Maar dan wel alleen voor diegenen die niét in een land wonen dat verscheurd wordt door oorlogen. Dat is namelijk de luxe die wij ons hier kunnen veroorloven.

Sallie: Ja. Terwijl wij, zittend op onze veilige en kleurcorrecte Jan des Bouvrie bank, sentimenteel zitten te luisteren naar een, weer door oorlog en honger geïnspireerd, U2-deuntje, luisteren de kinderen in Irak naar een heel ander soort melodie, namelijk de sirenes van het luchtalarm en de knallen van de inslaande bommen.

Haffie: Weet je? Ik vraag me bij die liedjes vaak ook altijd af in hoeverre die artiesten nu écht menen wat ze zingen....en of al die liedjes niet gewoon een goedkope marketingtruc zijn.

Sallie: Voor artiesten is het natuurlijk een middel om hun imago op te poetsen en een paar duizenden albums meer te verkopen om daarna nog meer 'bling-bling' te kopen.

Haffie: Muziek is dan wel een kunstvorm maar wordt vaak ook gewoon ordinair als marketingstrategie ingezet. Is het je dan niet opgevallen dat je altijd net iets vaker blijft rondhangen in winkels waar ze leuke muziek draaien?

Sallie: Opgevallen..opgevallen?!?! Sterker nog! Ikzelf heb menig miskoop gedaan puur en alleen vanwege de lekkere liedjes die in mijn favoriete kledingwinkels worden gedraaid.

Haffie: Maar nog even over die oorlogsliedjes: Natuurlijk moeten we juist in tijden van ellende het mooie in het leven waarderen, zo ook muziek. Laten we hopen dat de aanstichters van zoveel ellende niet alleen luisteren naar een leuk mee-zing-popdeuntje van een Michael Jackson, U2 of Madonna .....maar belangrijker nog: luisteren naar de klaagliederen van de vele vrouwen en kinderen in oorlogsgebieden.

Sallie & Haffie

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 13470 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Sallie & Haffie
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld