Breaking News

Vrijheid van meningsuiting

 • zaterdag, mei 24 2003
 • Geschreven door  Saliha & Hafida
"Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen."
Deze historische woorden zijn afkomstig van de 18e-eeuwse Franse schrijver en filosoof Voltaire en houdt het recht op vrijheid van meningsuiting in. Voltaire wordt als de belangrijkste vertegenwoordiger van de verlichting gezien. Verlichting hield in dat je met behulp van rationaliteit (je gezonde verstand dus) kritiek uit zowel op vooroordelen als ook tegen de vaste principes van het geloof. Mensen moesten onafhankelijk zijn van geloofsovertuigingen en vooroordelen en dit zou leiden tot tolerantie en wereldburgerschap.
"Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen."

Deze historische woorden zijn afkomstig van de 18e-eeuwse Franse schrijver en filosoof Voltaire en houdt het recht op vrijheid van meningsuiting in. Voltaire wordt als de belangrijkste vertegenwoordiger van de verlichting gezien. Verlichting hield in dat je met behulp van rationaliteit (je gezonde verstand dus) kritiek uit zowel op vooroordelen als ook tegen de vaste principes van het geloof. Mensen moesten onafhankelijk zijn van geloofsovertuigingen en vooroordelen en dit zou leiden tot tolerantie en wereldburgerschap. Hier ben ik het deels mee eens. Want ja, wat zou de wereld toch een fijne plek zijn zonder alle vooroordelen die er bestaan. Maar, ik vind dat geloofsovertuiging hierbij helemaal niet in de weg hoeft te staan. Geloofsovertuiging kan juist leiden tot een meer tolerantere wereld. Nou zullen er sceptici zijn die daar tegen in zullen brengen dat vele oorlogen gevoerd worden uit naam van het geloof, dus hoezo vreedzaamheid?! Mijn antwoord is simpel: de vele oorlogen die gevoerd worden ontstaan door mensen die uit zijn op macht en hun verstand gewoon te weinig gebruiken. Het geloof wordt misbruikt om wandaden goed te praten. Het is jammer dat het spirituele en de goede intentie van het geloof wordt misbruikt en verkeerd geïnterpreteerd.

Met name de intolerantie tegen moslims en 'allochtonen' lijkt tegenwoordig te zijn toegenomen....en sterker nog: deze wordt juist versterkt door het recht op 'vrijheid van meningsuiting'! Begrijp me niet verkeerd: ik ben een democraat in hart, nieren en wat al niet..ik ben democraat van m'n teennagels tot in m'n haarwortels. Het recht van vrijheid op meningsuiting is een groot en belangrijk goed. Maar geeft dit tegelijkertijd mensen niet het recht om alles eruit te flappen? De uitspraken van bijvoorbeeld Ayaan Hirsi Ali over de Islam: leiden deze niet tot nog meer scheiding en intolerantie tussen bevolkingsgroepen?! De verkiezingsbeloftes mogen alweer de prullenbak in, want was het al die partijen tijdens de verkiezingsmartelingen niet te doen om meer solidariteit, wederzijds begrip en gelijkwaardigheid onder het VOLK?! Volgens Voltaire staat rede boven het geloof. Betekent dit dan ook dat er zomaar uitspraken gedaan kunnen worden over een geloof die niet de jouwe is..of in het geval van Hirsi Ali: niet meer de jouwe is!? Wel als die uitspraken gebaseerd zijn op feiten...........maar niet zoals in het geval van Hirsi Ali als deze gebaseerd zijn op trauma's, emoties en het zien van spoken! Als je het mij vraagt heeft Hirsi Ali een beetje teveel fantasie, misschien wel teveel Harry Potter-films gezien, want ze ziet ze echt letterlijk vliegen. Ik zou mevrouw Ali graag bij mij uitnodigen op de koffie met een koekje erbij, om gezellig therapeutisch te chatten over haar wrok jegens de Islam a la Lieve Mona.

Vrijheid van meningsuiting is een complex begrip, laten we wel wezen..maar het is tegelijkertijd ook een eenvoudig begrip…..wens een ander gewoon niet wat je jezelf nooit zou toewensen…en beledig een ander niet zoals ook jij niet beledigd zou willen worden!

Als ik aan vrijheid (van meningsuiting) denk, denk ik aan grote namen zoals Ghandi, Martin Luther King en Malcom X. Zij streden tenminste nog ergens voor …voor de belangen van een samenleving, voor een ideaal. Zij wilden waardigheid, gelijkheid en zeggenschap voor hun Volk. Zij streden oprecht voor de vrijheid waarop ieder individu recht heeft. Die helden bestaan nu niet meer. Wij zitten opgescheept met een saaie Elmoumni, getraumatiseerde Hirsi Ali, doorgedraaide Emile Ratelband…en hysterische ' ik-doe-alles-voor-publiciteit ' pillenslikkende Winnie de Jong.. …pantoffelhelden dus! Wat hebben zij ons gebracht? Ja misschien een verhitte discussie over wel of geen vrijheid van meningsuiting. Weten we dat dan nog niet? Ik zou zeggen lees de grondwet erop na! Houd van mijn part naast je mobieltje een zak-grondwetboekje bij je. Want mocht je het even niet weten of je niet te ver gaat: sla dan de kleine letters erop na!

Vrijheid van meningsuiting is ieders recht, maar niet als het ten koste gaat van anderen. Vrijheid van meningsuiting is een kenmerk van beschaving, maar nu heeft het eerder iets weg van een jungle! Ik moet aan de theorie van de ' survival of the fittest' denken van Darwin. Degene die de meeste aandacht krijgt in de media overwint. De stemmen die wij nooit horen zijn die van de gekwetste en gewone burger. Deze heeft het media-terrorisme maar te slikken. Ga je in de aanval dan ben je tegen vrijheid van meningsuiting, tegen de democratie en dus een psycho-terrorist die mensen monddood wil maken. Moet ik me aanpassen aan deze jungle? Moet ik me bewapenen met (figuurlijke) speren, bijlen en touwen, mijn tarzan pakje aantrekken en er maar op inhakken? Want een dialoog, laat staan een eerlijke dialoog, is het nu toch niet. Ik zou zeggen: kom maar op voor wie durft!.….maar wel op een nette manier! Want zoals Voltiare al zei "Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen."…en ook mijn mening zal ik - op een niet beledigende en bovenal beschaafde manier-met mijn leven verdedigen.

Saliha & Hafida

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 17997 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Sallie & Haffie
Meer in deze categorie: '... Lalalala ... BOOM!!' »

3 reacties

 • Reactielink Jan Vanhellemont zondag, 04 maart 2012 01:09 Geplaatst door Jan Vanhellemont

  Deze historische woorden zijn NIET afkomstig van de 18e-eeuwse Franse schrijver en filosoof Voltaire. Ze werden geschreven door de Engelse schrijfster Evelyn Beatrice Hall (1868-1939) in een biografie van Voltaire om diens overtuigingen te illustreren.

  Ere wie ere toekomt...

 • Reactielink Jan Pietersss donderdag, 15 december 2011 11:52 Geplaatst door Jan Pietersss

  Omg.[b][/b]:( Te droooooooooggggggggggg

 • Reactielink Robert Hemelt maandag, 31 maart 2008 23:34 Geplaatst door Robert Hemelt

  kom op mijn zoektocht naar Voltaire\'s uitspraak zomaar hier terecht en heb met bewondering deze column gelezen.
  Respect! Hier kunen een hoop mensen wat van leren.
  Ik kom zeker vaker kijken op de site.

Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld