Breaking News

Ik trouw omdat…

 • vrijdag, okt 21 2005
 • Geschreven door  Hayat
Het is elke zomer weer een waar spektakel. Marokkaanse Nederlanders die vol goede moed naar het land van de muntthee vertrekken om in het huwelijk te treden. Ook zijn er genoeg die het land van herkomst afstruinen met een duidelijk doel: het vinden van een levenspartner. De hele zomer door is het één groot trouwfestijn. Bruiloften totdat je er letterlijk bij neervalt. Allemaal erg mooi en ontzettend duur. Er hangt een constante romantische sfeer die voornamelijk jonge, ongehuwde maagden raakt.
Het is elke zomer weer een waar spektakel. Marokkaanse Nederlanders die vol goede moed naar het land van de muntthee vertrekken om in het huwelijk te treden. Ook zijn er genoeg die het land van herkomst afstruinen met een duidelijk doel: het vinden van een levenspartner. De hele zomer door is het één groot trouwfestijn. Bruiloften totdat je er letterlijk bij neervalt. Allemaal erg mooi en ontzettend duur. Er hangt een constante romantische sfeer die voornamelijk jonge, ongehuwde maagden raakt. De bruid of bruidegom die als gelukkige uit de vele honderden gegadigden is gekozen om een nieuw leven in Nederland te beginnen, glundert onafgebroken bij deze gedachte. Maar de perfecte illusie spat als een zeepbel uiteen wanneer voet wordt gezet op het groene vasteland. Het weer valt enorm tegen en de harde g’s die de Nederlandse taal rijk is, blijken zelfs naar tien taallessen nog steeds te klinken als een hond die overgeeft. De vele regels en stipte afspraken brengen de spontane Marokkaan compleet van slag. Hoewel het leven iets luxer is dan het leven dat ze gewend waren in Marokko, het verschil is te groot. Alles valt tegen en zelfs de liefde kan hier vaak niets meer aan redden. Het huwelijk bloedt langzaam leeg en laat beide partijen gekwetst achter.

Een partner uit het vaderland blijft in mijn ogen een enorme gok. Komen ze om mijn hand vragen uit liefde of gaat het ze alleen maar om die felbegeerde verblijfsvergunning? Een partner uit Marokko lijkt mij ook ontzettend vermoeiend. Alles is nieuw en wennen blijkt zelfs voor enkelen van de eerste generatie Marokkanen nog een opgave te zijn, laat staan voor de Marokkaan die in deze tijd van intolerantie naar Nederland verhuizen.

Toch blijkt het in de praktijk een heel karwei te zijn om te trouwen met een in Nederland wonende Marokkaan(se). Dit probleem doet zich voornamelijk voor onder de vrouwen. Leeftijd speelt daarbij een grote rol. Je ziet tegenwoordig veel ongehuwde vrouwen boven de dertig. Iets wat in de Marokkaanse cultuur wordt gezien als een tekortkoming. De man komt er iets makkelijker vanaf want hij zit niet vast aan een leeftijdsgrens of biologische klok. De Marokkaans Nederlandse vrouw is bovendien geëvolueerd en helaas is menig Marokkaans Nederlands man daar niet tegen opgewassen. De keuze voor een gehoorzame vrouw uit Marokko is dan ook snel gemaakt. Door deze keuze wordt het aantal single Marokkaans Nederlandse vrouwen steeds groter. De vrouw gaat vervolgens ook op zoek naar een partner uit Marokko en de cirkel is rond. Waar gaat het mis, waarom trouwen nog veel Marokkaanse Nederlanders met iemand uit het vaderland en welke manier van trouwen heeft meer kans van slagen? Ik als vrouw ging op zoek naar enkele antwoorden bij de Marokkaans Nederlandse man.

Twee slachtoffers heb ik snel gevonden. Zo overrompelde ik de open minded single Rachid (31) en bestookte ik Samir (31) ,gelukkig getrouwd met een Marokkaanse schone, eveneens met mijn ietwat feministische uitspraken.

Rachid, je weet de zomer in Marokko is the place to be om op zoek te gaan naar een bruid. Er is naar mijn mening allang geen sprake meer van echte liefde maar van een keiharde overeenkomst. Hoe zie jij dat en zou jij op zo’n manier met iemand kunnen trouwen?
In Marokko is men 24 uur per dag verliefd, maar nadat je het vliegtuig of de boot hebt genomen ben je die persoon al lang vergeten. Kortom echte liefde, nee! Of ik met een meid uit Marokko zou kunnen trouwen, nee. Mijn manier van leven staat mijlen ver van een meid uit Marokko. Ik ben een jongen die vrij wil zijn. Ik wil mijn vrienden en vriendinnen gewoon kunnen zien. Ook is het karakter vaak een probleem na enige tijd botst het waardoor je elkaar niet begrijpt.

Veel van dit soort huwelijken lopen niet goed af. De werkelijkheid komt al snel aan het licht wanneer de vrouw of man de voeten neemt en de ander verbijsterd achter blijft. Waarom denk je dat huwelijken met iemand uit het land van herkomst, minder kans van slagen hebben dan huwelijken met iemand uit Nederland? Zelf hou ik van zelfstandige vrouwen, dat zal een meid uit Marokko niet zijn in ieder geval niet de eerste vier. Een vrouw of man moet gewoon vrienden kunnen hebben. Ik moet er niet aandenken dat mijn partner alleen van mij afhankelijk is. Maar het grootste probleem is toch wel de taal. Bovendien is er vaak geen sprake van liefde en is sex is ook een probleem. Ik denk dat meisjes en jongens die in Nederland wonen en zijn opgegroeid, de veelzijdigheid van sex kennen. Voor iemand uit Marokko is dat vaak niet het geval.

Wat vind jij als man van de Marokkaanse dames in Nederland en de Marokkaanse dames in Marokko. Welke heeft je voorkeur en waarom? Marokkaanse dames uit Nederland natuurlijk daar kun je lekker mee ruziën bovendien zijn ze veel sexier. Je hebt ook meer te bespreken, en de dames in Nederland zijn zelfstandiger. Je begrijpt elkaar gewoon beter. Ik denk dat het voor een meid extra moeilijk is als ze een partner uit Marokko haalt omdat die mannen vaak bekrompen zijn en niet beter weten. Een man uit Marokko zou het ook niet begrijpen als zijn vrouw vrienden heeft zowel
mannelijk als vrouwelijke. De Marokkaanse Nederlandse heeft meestal ook een eigen mening en dat kan botsen. Dit soort relaties lopen vaker mis dan andersom denk ik. (Hallelujah my brother!)

Nou is het algemeen bekend dat de vrouw over een biologische klok beschikt die begint te tikken wanneer zij in de twintig is. Zo tegen de dertig barst die klok bijna uit zijn voegen. Je begrijpt dat een vrouw niet alleen het gezever van haar familie moet aanhoren dat ze nog steeds niet getrouwd is, maar het luide tikken van die klok is ook geen pretje. Kan jij je als man daar ook maar iets bij voorstellen en beschikt de man niet over een soortgelijk gevoel?

Nee een man heeft dat niet, maar ik kan me dat wel voor stellen. Het is ook erg dat vrouwen aan een bepaalde leeftijd gebonden zijn en mannen niet. Ik vind echter dat het nooit de reden mag zijn voor een huwelijk want daar heb je uiteindelijk alleen je zelf mee. Kinderen moet je bovendien uit liefde nemen en niet omdat je tijd dringt ( hallo, biologische klok! Ja het is makkelijker gezegd dan gedaan Rachid, maar als je als veertigjarige vrouw pas aan kinderen begint brengt dat naast een hoop risico’s ook nare taferelen met zich mee als men je voor de oma i.p.v. de moeder van het kind aanziet).

En nu jij. Je bent een jonge redelijk succesvolle (voor zover ik weet) Marokkaanse man. Vrouwen zullen vast aan je voeten liggen. Zo’n man zal niet lang vrijgezel blijven, of zie ik dat helemaal verkeerd? Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? Ga je voor je carrière, de liefde of zie je wel waar het schip strandt?
Dat heb je helemaal verkeerd. Ik wil veel moeite doen voor mijn meid, een meid die aan mijn voeten ligt is niet leuk er moet passie zijn en omdat ik nog niet echt passie heb gevoeld bij iemand, ben ik een zelfbewuste vrijgezel. Wat familie of anderen denken laat me koud. En waar ik over 5 jaar ben, I don’t know. Maar hoop nog net zo gelukkig te zijn als een lam in de voorjaarswei. (Lam in de voorjaarswei? Je bent Marokkaans of niet ik word gelukkig van gekruid lamsvlees bovenop een berg couscous).

En dan nu DE vraag. Geloof jij in de liefde en misschien nog wel belangrijker, hoe zie jij de liefde (en nee daar bedoelen wij vrouwen niet een verlept bosje bloemen mee of 1x per week de afwas doen).
Ja, wat is liefde. Ik geloof er zeker wel in. Ik heb dat met iemand en ondanks dat we al lang uit elkaar zijn voel ik nog steeds die liefde als we elkaar tegen komen Ik hou nog net zo veel van haar als de eerste keer, ook als is ze al een tijd getrouwd. Hiermee wil ik zeggen dat liefde wel degelijk bestaat en geen houdbaarheidsdatum kent. En of ik veel over heb voor mijn meid, natuurlijk. Ik haal alles uit de kast om haar een gelukkig leven te schenken die ze verdiend, want dat werkt altijd in het voordeel naar je toe. (kijk dat weten wij vrouwen allang maar als de mannen dat nou nog steeds niet doorhebben dan blijven wij vrouwen altijd hoofdpijn hebben. Dank je Rachid, namens alle vrouwen).

Hmmmm, hier hadden wij vrouwen, en dan spreek ik voor mezelf, niet op gerekend. De openheid van Rachid overrompelt mij een beetje. Het idee dat de meeste Marokkaans Nederlandse mannen bekrompen en fantasieloos zijn heeft Rachid een beetje weggehaald. Voordat ik in totale katzwijm val vuur ik mijn resterende vragen af op Samir.

Samir, jij bent getrouwd en wel met een vrouw die je in Marokko hebt leren kennen. Hoe is dat in zijn werk gegaan? Gewoon denk ik, zoals dat bij iedereen gaat. Je wordt aangetrokken door het uiterlijk en daarna door het innerlijk van een bepaalde persoon. (klinkt erg logisch).

Ben je met de bewuste gedachte naar Marokko afgereisd om op zoek te gaan naar een bruid of was het puur toeval dat je haar tegen het lijf liep?
, ik ben nooit met een bewuste gedachte naar Marokko afgereisd om op zoek te gaan. Als ik een vrouw was tegen gekomen hier in Nederland die me zou begrijpen, dan had ik zeker voor haar gekozen.

Hoe een vrouw over haar werk en kinderen denkt, speelde een grote rol bij mij. Ik hou niet van vrouwen die voor hun carrière kiezen en vervolgens hun kinderen naar een crèche sturen. Bovendien was de ontmoeting met mijn vrouw geen toeval, maar al-mektaab (voorbestemd).

Ik ben van mening dat een partner uit Marokko gepaard gaat met een hoop geduld, inzet en doorzettingsvermogen. Verspilde energie als blijkt dat liefde nooit het beginpunt was. Hoe is dat bij jou gegaan en was het (nog steeds) de moeite waard? Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Het kan net zo goed ook gelden voor een partner uit Nederland. Het blijft afhankelijk van beide partners. Men moet met elkaar blijven communiceren, elkaar proberen te begrijpen en naar elkaar toe groeien. Ik heb een hoop mensen uit Nederland gekend die jarenlang op elkaar verliefd waren, maar nadat ze gingen trouwen liep het mis. Het blijft dus persoonsverbonden en als je botsingen krijgt dan zijn dat karakterbotsingen.

Mijn partner is zeker de moeite waard geweest. In het begin moet men vaak rekening houden met elkaar, maar op een gegeven moment zal het een vanzelfsprekend iets worden. Dat geldt natuurlijk voor alle huwelijken, maakt niet uit waar ze vandaan komen.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen een partner uit Nederland en een partner uit Marokko? Welke voordelen of nadelen komen duidelijk naar voren? Ik weet niet of er verschillen zijn. Elk mens is uniek. Wat ik misschien als verschil kan zien, is dat vrouwen uit Nederland meer voor hun carrière kiezen, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. (de keuze voor een carrière is niet per definitie verbonden met de keuze voor wel of niet trouwen). Ik hoef straks ook niet voor haar te tolken als wij in Marokko zijn. Vrouwen uit Marokko hebben meer doorzettingsvermogen, ze geven het niet snel op als er bepaalde conflicten binnen het huwelijk zijn, terwijl Marokkaanse vrouwen uit Nederland het heel snel opgeven als ze het gevoel krijgen dat het niet goed gaat als het om een tijdelijk probleem gaat. Het eerste wat ze roepen is, “ik wil scheiden”.(nou, nou Samir je scheert nu wel alle vrouwtjes over één botte kam. Doorzettingsvermogen is individueel bepaald of ze nou in Nederland of in de bergen van Nador zitten. Enne de dames uit Nederland spreken naar mijn weten best een aardig woordje Marokkaans).

Zelf zou ik het erg moeilijk vinden om te trouwen met iemand uit Marokko. Voornamelijk omdat ik over weinig geduld beschik wat betreft de lange integratie-weg die je partner moet afleggen. Ook ben ik best wel ‘’all up in your face’’. Een eigenschap die door menig man niet word gewaardeerd maar dat zal mij een rotzorg zijn want, ik ben dan ook gewoon de ongecensureerde Hayat. Wat vind jij nou van zulke vrijgevochten vrouwen en heeft dat voor jou ook een rol gespeeld in je keuze voor een echtgenote?
Misschien omdat jij een bepaald beeld hebt over de "Marokkaanse man". Wat is eigenlijk de Marokkaanse man? (dat vragen wij ons vrouwen al sinds het begin der tijden af) En wat is de Marokkaanse vrouw? Als je weinig geduld hebt, dan ligt het aan jezelf. Je zou dan ook weinig geduld hebben met een partner uit Nederland en dat bedoelde ik met Marokkaanse vrouwen uit Nederland die snel opgeven.

Wat versta je onder vrijgevochten vrouw? Bedoel je een vrouw die voor haar eigen rechten opkomt? Bedoel je een vrouw die meer dan haar eigen rechten wilt? Of bedoel je een koppige vrouw? Een vrouw die voor haar eigen rechten opkomt, daar heb ik niks op tegen en die steun ik zelf. Maar de andere twee soorten (die ik genoemd heb) die kunnen rekenen op mijn koppigheid. (gesproken als een ware Marokkaanse man. Als een vrouw meer rechten wil dan is dat haar recht en daar kan jouw koppigheid of die van andere mannen niks aan veranderen). Als je meer dan je rechten wilt krijgen dan doe je de anderen onrecht! (Deze discussie kan nog eeuwig doorgaan).

Mijn vrouw heeft me meer aangetrokken doordat ze een bepaalde mening had en voor haar mening uitkwam en dat vond ik heel erg knap van haar. Natuurlijk had ik twee belangrijke eisen, die heb ik wel met haar besproken voordat we ging trouwen, zij had natuurlijk ook haar eigen eisen. Elk mens heeft zijn eigen eisen. Wat ik zelf heel erg belangrijk vond en nog steeds vind:
- als men kinderen krijgt dan moet een van de partners fulltime zorgen voor de kinderen. (in mannentaal: de vrouw dus). Ja liever de vrouw, die kan beter met kinderen omgaan en Allah heeft haar niet zomaar twee borsten gegeven om haar kind te kunnen voeden (om voor je kind te zorgen hoef je niet perse over borsten te beschikken).
- mijn vrouw moet bereid zijn om samen met mij terug te gaan naar Marokko als ik dat ooit van plan zal zijn. (en als zij naar Canada wil)? Zij wil zelf ook graag terug naar Marokko, daar heb ik dus helemaal geen problemen mee. Maar ja, als ze toch naar Canada wil, dan had ze dat voor het huwelijk moeten eisen ;) (eisen? En ik al die jaren maar denken dat in een huwelijk overlegt werd en niet geëist).

Twee totaal verschillend denkende Marokkaans Nederlandse mannen. Beide 31 jaar maar beiden met een eigen kijk op het huwelijk en de liefde. Mijn visie is niet geheel bijgesteld en de antwoorden zijn min of meer wat ik wel had verwacht. Liefde kent geen regels. De keuze voor wel of niet trouwen met iemand uit het vaderland verschilt per persoon. Liefde is niet altijd het beginpunt maar de keuze om te trouwen is vaak snel gemaakt. Naar mijn idee blijft de Marokkaans Nederlandse vrouw het onderdelf spitten. Er kan in alle toonaarden ontkend worden dat het een vrije keus is maar de werkelijkheid wijst uit dat er meer druk op de vrouw staat dan op de man. Hierdoor komen vrouwen in een lastig parket waardoor een onverantwoorde keuze snel is gemaakt. Het CBS voorspelt zelfs dat het aantal scheidingen onder de Marokkaanse gemeenschap en dan met name de tweede generatie, de komende jaren zal toenemen. Het gaat voornamelijk mis met Marokkaanse vrouwen die in Nederland zijn geboren en trouwen met een man uit het land van herkomst.

Gelukkig sta ik met twee benen stevig in de natte Nederlandse aarde. Zolang ik nog niet overdonderd ben door een man die mijn hart laat gloeien, zal ik als single door het leven gaan. Voor alle zusters die dezelfde strijd moet leveren: luister naar je hart niet naar bekrompen uitspraken. Een sterke vrouw maakt uiteindelijk haar eigen keuzes een zwakke vrouw laat voor zich beslissen. En voor de broeders: ga nooit af op een algemeen beeld, maar leer de echte Marokkaans Nederlandse vrouw kennen of zoals de dames van En Vogue dat ooit zo mooi zongen: ‘’Free your mind and the rest will follow.’’

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 15035 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Chahrazad vertelt...

1 Reactie

 • Reactielink vara vrijdag, 28 maart 2008 12:01 Geplaatst door vara

  Beste Hayat,

  Op dit moment zijn wij een debatprogramma aan het invullen over de partnerkeuze binnen de moslimgemeenschap. Ik heb je stukje (hierboven gelezen) en vond het een leuk verhaal. Zou ik indien mogelijk met jou in contact kunnen komen. liefst tel. en anders per mail.

  Alvast dank en een fijn weekend.

  met vriendelijke groet,


  halil

Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld