Breaking News

Deel 1: Achterstandswijken vs. getto's?

These streets remind me of quicksand (quicksand)
When you’re on it, you’ll keep goin’ down (goin’ down)
And there’s no one to hold on to
And there’s no one to pull you outYou keep on fallin’ (fallin’)
So you end up self destructin’

Akon/Ghetto

De Amerikaanse getto’s, Franse banlieues, Nederlandse achterstandswijken, Braziliaanse favela’s en Marokkaanse bidonvilles. In verschillende films zoals La Haine, City of God, Boyz n the Hood, Wolf en Les Chevaux de Dieu vormen zij het decor. Het beeld dat van deze stedelijke gebieden in deze films wordt geschetst, is niet bepaald rooskleurig te noemen. In bijna elke film passeren 'gettohoofdingrediënten' zoals gebroken gezinnen, armoede, geweld, drugs, bendes, overlevingsmodus, politie/staat als vijand, de revue.

Toch is het onterecht om te veronderstellen dat getto’s, banlieues, achterstandswijken, favela’s en bidonvilles allemaal hetzelfde zijn en te maken hebben met identieke maatschappelijke problemen. Er zijn namelijk historische en contextuele verschillen. Om dit te illustreren vergelijk ik hier –in het kort- het Amerikaanse getto met de Nederlandse achterstandswijk.

In Amerika bijvoorbeeld, zijn de getto’s veel meer etnisch gesegregeerd, terwijl Nederlandse achterstandswijken etnisch meer divers zijn. In de Haagse Schilderswijk kom je bijvoorbeeld niet alleen Marokkanen tegen, maar ook Turken, Hindoestanen, Antillianen, Polen, etc. Deze verschillen hebben historische wortels. Getto’s hebben in Amerika altijd al bestaan. Daarmee werden buurten aangeduid die op grote schaal werden bevolkt door een etnische (bijv. Ieren, Italianen, etc.) of raciale groep (bijv. Afro Amerikanen). Verder heeft Amerika een heftig slavernijverleden gekend waar de rassensegregatie uit voorvloeide. Deze hebben tot op de dag van vandaag hun sporen achtergelaten in de Amerikaanse samenleving. Als men het tegenwoordig heeft over het Amerikaanse getto dan doelt men vaak op het Afro-Amerikaanse getto waarvan het karakter door de jaren heen enorm is veranderd. De Civil Rights Movement van de jaren ’60 en economische veranderingen in de jaren ’70, hebben een belangrijke rol hierin gespeeld. Door de Civil Rights Movement heeft de Afro-Amerikaanse middenklasse de kans gekregen om de getto’s te verlaten. De achterblijvers behoorden vooral tot de lagere sociale klasse. In de jaren ’70 verdwijnt in Amerika veel stedelijke industrie waar een aanzienlijk deel van de achterblijvers in het getto van afhankelijk was. Het gevolg: verpauperde buurten, enorme hoge werkloosheid, toegenomen criminaliteit en een opeenstapeling van maatschappelijke problemen.

De Nederlandse achterstandswijken kennen een totaal andere geschiedenis. Tegenwoordig hoor je wel eens een politicus roepen dat sinds de komst van ‘allochtonen’ probleembuurten zijn ontstaan. Dat beeld is historisch onjuist. Achterstandswijken waren namelijk altijd al buurten geweest die bevolkt werden door mensen met een laag sociaaleconomische status. Het waren buurten die altijd al maatschappelijke problemen kenden zoals probleemjongeren en probleemgezinnen. Alleen waren het blanke buurten en werden ze ‘volkswijken’ genoemd in plaats van achterstandswijken. In deze buurten stonden goedkope huurwoningen waar later ex-gastarbeiders en hun gezinnen zich gingen vestigen. Dit ging natuurlijk niet altijd zonder slag of stoot, want ze waren niet altijd welkom in deze buurten. Door de bouw van naoorlogse buurten, de sociale stijging en racisme (niet willen wonen naast een ‘buitenlander’) trokken ‘autochtonen’ uit deze buurten. Dit wordt ook wel de ‘white flight’ genoemd. En zo ontstond de Nederlandse achterstandswijk.

Er zijn verschillen, maar deze stedelijke gebieden hebben ook veel met elkaar gemeen. Zo worden getto’s, banlieues, achterstandswijken, favela’s en bidonvilles als een afvoerput van de samenleving beschouwd. Ze worden gezien als tijdbommen die eens in de zoveel tijd exploderen. Het resultaat: gewelddadige rellen en vernielingen. In het volgende deel meer hierover.

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 9070 keer
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Gepubliceerd in Columns
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld