Breaking News

Dit gaat niet over jou

Dit gaat niet over jou Uit de film: La Haine

Nederland is het land van vlakjes, hokjes, pakjes en propjes. We labelen, labels en debatteren over het debat. We bespreken de problemen, maar doen er niets aan. Toch noemen we het beestje wel bij zijn naam. Nietsnut de Dikzak, mollig, lollig en bovenal heel slim. Hij begon zijn schoolcarrière helemaal onderin. Pre-school, omdat zijn ouders de taal niet machtig waren, werd er gesuggereerd. Integendeel, de ouders van Nietsnut spraken 5 talen, zijn hoogopgeleid en hebben langer dan de ouders van Sander gestudeerd. Maar alles daar gelaten. Nietsnut was ongelofelijk gemotiveerd. Iets te enthousiast werd er beweerd. Hij was verbaal nog niet zo sterk. Hij maakte veel lawaai en liet in zijn driftbuien zijn vuisten spreken. Nietsnut was allang al gelabeld. Afgeschreven, omdat hij niet zoals Sander was.

Sander zat namelijk in die andere klas. De klas die al een voorsprongetje had. Niet omdat ze wat meer konden of zeiden, maar omdat ze van begin af aan meer waren dan een Nietsnut. Zij werden gelabeld als ‘succes’. VWO was geen probleem. Met de volledige steun van ouders en de lieve oppas, was het niet ongepast dat hij vooruitgeschoven zat. De trots van de natie zat bij de Nietsnut in de klas.

Nietsnut heeft zich zonder veel moeite door het VMBO geloodst. Hij werd opgehokt met opgefokte standjes. Liep de kantjes er vanaf en toch kreeg hij steevast overal een 8. Misplaatst en ondergewaardeerd had hij van de krantenkoppen geleerd. Hij werd de kutmarokkaan –stereotype- die niet kon rappen, maar wel kon spieken. Hij heeft van de fouten van anderen geleerd. Werd sterk op straat en slim op het schoolplein. Hij wist hoe economisch te handelen. Van snoepverkoop tot candy-rush voor de studentikoze hoofdpijn.

Hij verkocht zijn diploma en werd snel rijk. Hij was het, die op de stoep stond en je vriendelijk doch dringend aan kijkt als je zijn blink ontwijkt “of je iets van hem aan hebt” of juist hem te lang aankijkt.
Opgepakt, vrijgelaten, opgedoft, op de pof en er weer boven op. Hij rapt, hij dealt, hij leeft, hij geeft, hij is nog steeds voor iedereen een nietsnut.

Sander zuipt, snuift en skipt zijn lessen. Fraudeert en behaalt zijn InHolland diploma met een verslaving op zak en een lever ter grootte van een schuurspons. Hij teert op het lijntje dat Nietsnut voor hem neerlegt.

Het is je vast eerder gezegd; dit verhaaltje is net echt. Nietsnut keert terug, leert vlug, bidt en heeft spijt van zijn daden. Werkt bij de slagerij, wacht netjes in de rij en binnenkort is zijn trouwerij. Van nietsnut tot badass. Nietsnut is het equivalent van het lelijke eendje; de kutmarokkaan die te slim was voor zijn klas. Nooit gezien werd voor zijn talenten en altijd werd afgeschreven voor die was ingeschreven. Ondanks alles vecht hij voor wat die waard is. Dit alles omdat elke nietsnut een baas is.

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 19226 keer
Beoordeel dit item
(6 stemmen)
Gepubliceerd in Columns
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld