Breaking News

Wordt Mandela een museumstuk?

Het zat eraan te komen: Nelson Mandela is overleden. Ik heb er een heel apart gevoel bij. Hij was het symbool van het verzet tegen apartheid. Inspirerend, omdat hij -voor mij persoonlijk- hoop symboliseerde; dat veranderingen wel mogelijk zijn. Dat strijden tegen onrecht wel de moeite waard is ongeacht de prijs die je ervoor moet betalen.

Op de middelbare school kregen we tijdens geschiedenis vaak te horen hoe bloedig het verleden wel niet was, maar dat 'we' nu gelukkig een beschaafde ontwikkelde beschaving zijn. Het verleden was bloedig en barbaars, maar het heden niet...en vooral in het Westen niet. Dat is wat ik me kan herinneren van de geschiedenislessen die ik toen kreeg. Men veroordeelde het verleden, maar is niet kritisch over het heden.

Dat idee vond -en vind ik nog steeds- onzinnig. Als ik Nelson Mandela op tv zag dan was hij voor mij een van de levende bewijzen dat we helemaal niet een beschaafde ontwikkelde beschaving zijn. Het idee al dat de apartheid pas 23 jaar geleden in 1990 werd afgeschaft, de 20ste eeuw, is daar het bewijs van.

De komende dagen zullen we in de media veel over Nelson Mandela en de apartheid gaan horen. En natuurlijk vindt men Mandela een held en wordt apartheid veroordeeld. Maar ik hoop dat het niet hierbij blijft. Ik hoop niet dat Mandela een museumstuk wordt, maar dat Mandela en zijn strijd de mensheid scherp houdt.

De apartheid is in Zuid Afrika afgeschaft en Mandela is overleden. Dat betekent niet dat er geen andere strijden meer bestaan of racisme definitief tot het verleden behoort (en zelfs niet dat apartheid in Zuid Afrika helemaal uitgeroeid is). Nee, kijk maar eens naar de apartheid in Palestina. Of nee, kijk alleen maar naar Nederland de afgelopen jaren (islamofobie, institutioneel racisme, hoe asielzoekers worden behandeld etc.).

Momenteel circuleren op internet diverse foto’s en inspirerende uitspraken van Mandela. Zijn uitspraken geven niet alleen maar hoop en gaan niet alleen maar over strijd, maar nodigen ook uit tot zelfreflectie.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we onrecht –in welke vorm dan ook- kunnen blijven herkennen zonder blinde vlekken te ontwikkelen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we scherp en kritisch blijven over de samenleving waarin we leven? En: hoe kunnen we ervoor zorgen dat Mandela geen museumstuk wordt?

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 16615 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Hot Topic
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld