Breaking News

Supervrouwen en supermannen

Waarom wordt van vrouwen verwacht dat ze supervrouwen moeten zijn? Een vrouw moet op alle vlakken uitblinken. Ze moet intelligent zijn en er goed uitzien. Ze moet een goede dochter, echtgenote, schoondochter en moeder zijn. Ze moet goed kunnen koken, ze moet mentaal sterk zijn en ze moet op religieus vlak excelleren.

Maar… zijn dit wel echt verwachtingen van anderen? Of DENKEN wij, vrouwen, alleen maar dat men dit allemaal van ons verwacht? Anders geformuleerd: zijn dit niet verwachtingen die wij vrouwen zelf gecreëerd hebben en in stand houden, omdat wij onszelf en andere vrouwen op deze manier beoordelen en veroordelen?

En belangrijker: hoe zit het met mannen? Als vrouw zijnde heb ik vaak het gevoel dat mannen het makkelijker hebben; van hen wordt niet verwacht dat ze supermannen moeten zijn. Ik heb zelfs altijd het idee gehad dat een man zoveel kan knoeien en blunderen als hij wil op alle vlakken. Het wordt hem hoe dan ook vergeven. Is dit echt zo of klopt dit beeld niet?

Een tijdje terug sprak ik met een aantal mannen in mijn omgeving over deze onderwerpen. Om eerlijk te zijn werd ik wel verrast. Ik kreeg namelijk te horen dat mannen ook een enorme druk ervaren om een superman te zijn. Ze voelen een prestatiedruk. Van hen wordt verwacht dat ze een succesvolle carrière hebben en dat ze over geld beschikken. Dat ze in het bezit zijn van een stoere dure auto en dat ze in staat moeten zijn om later een hoge bruidsschat en de uitbundige dure bruiloft te betalen. Geloof het of niet dames, maar de heren die ik sprak ervoeren ook de druk al deze zaken te moeten bereiken voor een bepaalde leeftijd (liefst voor 30ste levensjaar). Ze gaven aan dat zij dit niet makkelijk vinden. Sommigen kregen hierdoor zelfs te maken met depressieve klachten, omdat ze niet kunnen voldoen aan al deze verwachtingen. Sommigen voelden zich hierdoor een loser, een mislukkeling en erg onzeker.

Mijn beste lezers; herkennen jullie je in het bovenstaande? Vinden jullie dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen met allerlei te hoge verwachtingen worden geconfronteerd?

Verwachtingen komen niet uit de lucht vallen. Die hebben wij zelf gecreëerd en die houden we ook zelf in stand. Vinden jullie niet dat we het onszelf onnodig moeilijk maken door al die onrealistische hoge verwachtingen?

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 16394 keer
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Gepubliceerd in Hot Topic
Meer in deze categorie: « Wordt Mandela een museumstuk?
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld